Na de zomervakantie gingen we met een aantal belangstellenden op excursie. Naar twee community’s. Net als Havephof begonnen als Collectieve Particuliere Opdrachtgever [CPO], inmiddels bijzondere woonplekken waar men zich zó thuis voelt dat niemand eraan denkt te verhuizen. Of zoals een belangstellende verzuchtte: “Hier wil ik wel wonen.”

Persoonlijke invulling

Het zijn de bewoners die vorm geven aan de community. Daarom is geen enkele groep hetzelfde. Bij de een kun je dagelijks koffiedrinken in de ontmoetingsruimte, is er een vaste tuinochtend en wordt de sociocratische gespreksmethode gehanteerd. Bij de ander kun je meedoen aan uiteenlopende activiteiten, roept een appje op voor hulp in de tuin en is respect – juist voor ‘afwijkende’ meningen – de norm.

Ook in de bouw zagen we volop diversiteit. Had de ene community iets weg van wat Havephof wordt – monument getransformeerd tot eigentijdse woningen – bestond de andere uit nieuwbouw. Bovendien oogde geen enkel appartement hetzelfde. Ieder had er bij de bouw zijn of haar persoonlijke invulling aan kunnen geven.

Prettig blijven voelen

De tuinen hadden – hoe verschillend ook – toch iets overeenkomstigs. Net als wij straks in Havephof: ruim, beschut, divers met zitjes, bloemen en vanuit de meeste woningen uitzicht op al dat moois. Nog iets opvallends: de verbinding met de wijk eromheen. Precies dat wensen we ook in Goirle.

Uiteraard kregen we tips mee. Bijvoorbeeld dat nu samen bouwen anders blijkt dan straks samen wonen. Dat sommige leefregels uiteindelijk soepeler gehanteerd worden zonder uit het oog te verliezen dat iedereen zich er prettig bij moet blijven voelen. Of dat we bij Havephof vooral moeten laten zien dat het om mensen gaat.

Alle tips nemen we ter harte. Maar van die laatste maken we snel werk. Zo wordt deze website binnenkort gerestyled. Met andere woorden: blijf ons volgen.

 

Havephof trap groot

Dit bericht delen op social media?
Dat kan via onderstaande buttons.

Pin It on Pinterest