Havephof grenst aan Leydal Zuidrand. “Een gebied”, zo zegt ecoloog Rob van Dijk “met potentie. Zo vind je er wel tweehonderd soorten planten: van koekoeksbloem tot blauwe knoop, van duizendguldenkruid tot oranjebloem.” Rob is bestuurslid van Stichting Biodiversiteit Goirle-Riel. Deze stichting – afgekort tot het B-team – bestaat sinds 2009 en maakt zich sterk voor natuurinclusiviteit, onder meer via projecten. Eén van die projecten is de achtertuin van Havephof.

Uilenkasten

In onze achtertuin bloeit niet alleen uiteenlopend groen, je kunt er als je heel stil bent, zelfs blauwborstjes en bosrietzangers ontdekken. En wat te denken van uilen? Er staan in het Leydal verschillende uilenkasten waarin de eerste braakballen al gevonden zijn. De opening – naar het westen of oosten – maakt voor de kerkuil weinig uit, als-ie maar beschut kan zitten.

Zonder de vrijwilligers van het B-team zou het Leydal er vast niet zo mooi uit zien. Een groep enthousiastelingen die bermen schoonmaakt, hooilandjes aanlegt, sleuven graaft, voorzieningen in de natuur aanbrengt zodat vogels zich nestelen en vlinders zich senang voelen en zich bundelen in werkgroepen voor bijvoorbeeld weidevogels en zwaluwen.

blog 1-12 2

Verbinding

Rob blijkt een gepassioneerd ambassadeur voor de verbinding tussen planten, dieren, mensen en omgeving. In die hoedanigheid adviseert hij met zijn B-team beleidsmakers en projectontwikkelaars. Bijvoorbeeld over natuurvriendelijke woonwijken, zoals het Land van Anna. Reden waarom men onlangs is genomineerd voor de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen.

Naast projecten en adviezen organiseert het B-team themabijeenkomsten, cursussen en wandelingen. Nooit is het werk af. Dus zoekt men altijd wel vrijwilligers om een paar uur in de maand de handen uit de mouwen te steken. Wie weet worden wij dat straks…

Op dit moment trouwens wordt de laag-bij-de-grondse natuur aan het oog onttrokken, overspoeld door veel Leydal-watertjes die buiten hun oevers treden. Spectaculair.

Dit bericht delen op social media?
Dat kan via onderstaande buttons.

Pin It on Pinterest