Iedereen in Goirle weet dat je in ‘Het Jan van Besouw’ moet zijn voor optredens, vergaderingen, de bieb, één van de vele verenigingen, muzieklessen, de studio van ‘de LOG’… Maar wie weet nog wat er ooit huisde in het culturele dorpshart? Nou, daar hoef je geen fantasie voor te hebben: het rijke roomse leven. In 1890 streken de fraters van Tilburg er neer om er onderwijs te gaan geven. Voor de bouw van klooster met klaslokalen kregen ze geld en grond van de Goirlese fabrikant Thomas van Diessen. Allemaal in een paar jaar tijd geregeld, maar dat gold niet voor de kapel, een bijzondere kapel.
Art Deco
Tot 1925 moesten de fraters en hun pupillen het doen met een noodkapel. Daarna echter was het genieten in het door de Tilburgse architect Constant Panis ontworpen Godshuis. Een mooi voorbeeld van Art Deco, een aan de Amsterdamse School verwante stroming die zich kenmerkt door veel kleur en glas-in-lood, versieringen en traditionele motieven, rechte lijnen en geometrische figuren.
Je vindt het allemaal in de kapel van het Jan van Besouw. Een koepel die vierkant begint en rond eindigt in een torentje. Een constructie van beton, steen en vurenhout waarbij je met enige verbeeldingskracht de dierenriem kunt ontdekken. En wat te denken van de tegelvloer van dubbel gebakken Italiaanse steentjes, de ramen met de zes voor de fraters belangrijke deugden of de muurschilderingen van de Goirlese kunstenaar Luc van Hoek?
Linkje Havephof
Aan alles komt een einde, ook aan het rijke Roomse leven. Niet aan het gebouw van de fraters. Dat werd in 1977 gerenoveerd tot een plek met een brede sociale functie: Jan van Besouw. Die man was trouwens net als Thomas van Diessen en Hendrik van Puijenbroek, een lokale textielfabrikant. In 2005 werd het pand nogmaals op de schop genomen om te transformeren tot de voorziening zoals we die anno 2023 kennen.
Een mooi detail tot slot: vanaf 2015 ging de HAVEP de kapel in het Jan van Besouw sponsoren voor meer activiteiten en sociale cohesie. Verrassend en mooi dat zelfs daar een linkje ligt met ons als Havephof.
Dit bericht delen op social media?
Dat kan via onderstaande buttons.