Het lijkt zo vanzelfsprekend: vrijheid. Zeggen wat je op je hart hebt. Gaan waar je naartoe wilt. Doen waar je zin in hebt. Je veilig weten op de plek waar je woont of werkt. Gewoon je alledaagse leven leiden. Maar zo normaal is dat niet. Kijk – hemelsbreed best dichtbij – naar Israël, de Gazastrook, Oekraïne… Van de ene op de andere dag kantelt je bestaan. Ooit, zo’n tachtig jaar geleden werd ook hier gevochten, gevochten om de vrijheid en stond ook hier de wereld in brand.
Letterlijke sporen
Op 27 oktober 1944 werd Goirle bevrijd. Dat ging zeker niet zonder slag of stoot. 24 inwoners kwamen om het leven toen de geallieerden vanaf 5 oktober – nadat Poppel al was bevrijd – de bezetter bestookten. De helft van de Goirlese woningen raakte beschadigd, waarvan maar liefst 110 aan de strategisch gelegen Bergstraat.
En nee, dan hebben we het niet over de vijf gijzelaars die in 1942 in de bossen van Gorp en Roovert werden gefusilleerd als vergelding voor een aanslag in Rotterdam. En nee, dan hebben we het niet over de negentig Goirlenaren die van 1939 tot 1945 stierven door oorlogshandelingen of in concentratiekampen. En nee, dan hebben we het niet over de letterlijke sporen die in Goirle te vinden zijn: het oorlogs- en herdenkingsmonument, de gedenksteen en de struikelstenen.
Hedendaagse vrijheid
Bij de bevrijding in 1944 sneuvelden 27 geallieerden militairen. Ze liggen – samen met de Goirlese soldaat Versteden – aan de Sint Jansstraat. Hiermee is het kerkhof een erebegraafplaats, een Commenthwealth Cemetery. Elk jaar rond 27 oktober vindt er een herdenking plaats.
Bijzonder is dat leerlingen van groep 8 van basisschool de Bron sinds 2010 het monument en de graven hebben geadopteerd. In oktober krijgen ze les over de gebeurtenissen rondom de bevrijding van Goirle. Dat niet alleen: er wordt uitvoerig stilgestaan bij hedendaagse vrijheid. Hoe beleef je die in deze turbulente tijd? Tachtig jaar geleden of nu? Wat is het verschil?
Dit bericht delen op social media?
Dat kan via onderstaande buttons.