Is hij eerlijk, dan moet-ie enige scepsis erkennen toen hij in het voorjaar van 2021 kennismaakte met ‘Voor elkaar Met elkaar’, het CPO-initiatief in Goirle. Hij had al heel wat CPO’s ter ziele zien gaan. Inmiddels is hij ‘om’ en gelooft hij van harte in de ontwikkeling van Havephof. Vanuit zijn rol als projectdirecteur Land van Anna – onze achterbuur in de Bergstraat – volgt hij de community in wording met grote belangstelling en vol vertrouwen.

Gelijkwaardig, open en duidelijk

Wat is je naam en betrokkenheid bij Havephof?

Ik ben Marcel Pfaff. Sinds november 2020 begeleid ik namens Wilma Wonen en CRA Vastgoed de ontwikkeling van Land van Anna, het nieuwbouwplan op de scheidslijn tussen dorp en landschap. Een van de onderdelen is de CPO-ontwikkeling in het kantoorcomplex aan de Bergstraat. Het pand dat ik in april 2021 samen met leden van ‘Voor elkaar Met elkaar’ bezocht.

Wat trok je erin aan en had je ook twijfels?

Op die namiddag werd ik niet alleen verrast door een late, maar heuse sneeuwstorm, vooral ook door een groep mensen die met enthousiasme en veel geloof aan de slag gingen met dit CPO-initiatief. In de loop van de jaren heb ik meerdere van dit soort initiatieven ‘gevolgd’ maar veelal zonder resultaat. Met deze ervaring in het achterhoofd had ik in het begin wel enige aarzeling en terughoudendheid. Maar gaandeweg veranderde dit.

Hoe komt dat?

Havephof is anders dan die andere CPO-projecten. We zijn inmiddels ruim twee jaar verder en het enthousiasme van de deelnemers is niet geluwd. De omgevingsvergunning ligt er bijna en het aantal deelnemers groeit. Ik heb het hele proces met respect en aandacht gevolgd en dat doe ik nog steeds.

Welke woorden passen volgens jou bij dit project?

Voor mij zijn de sleutelwoorden gedrevenheid, betrokkenheid en de overtuiging dat het kan lukken. Maar minstens zo belangrijk is het onderlinge commitment en het wederzijdse vertrouwen. Dat zie ik terug bij de deelnemers van Havephof en bij hun adviseurs en procesbegeleiders. Ik herken er ook mijn eigen aanpak in: werken vanuit een pragmatische en resultaatgerichte grondhouding, tussen en met mensen, gelijkwaardig, open en duidelijk.

Heb je er vertrouwen in?

Havephof is een mooi voorbeeld van een project waarbij bewoners zelf vorm en inhoud geven aan de wijze waarop ze willen wonen en leven. Er zijn nog een aantal stappen te nemen. Maar de vereniging is goed op weg naar een geslaagde herontwikkeling van Havephof waarin de bewoners hun thuis hebben gevonden.

Aan wie geef je de vragen door?

Aan Kim.

Dit bericht delen op social media?
Dat kan via onderstaande buttons.

Pin It on Pinterest