Hij is de eerste man in Havephof. Maar dat blijft hij niet. Zoveel is zeker. Waar hij en zij niet zo zeker van waren, was Goirle. Te verknocht aan Tilburg, aan de grote stad waardoor ze Havephof in eerste instantie aan zich voorbij lieten gaan. Tot ze een paar maanden later besloten toch een keer sfeer te proeven, aangenaam verrast werden, de natuur én de levendige dorpskern ontdekten. Ze waren om. Ook omdat ‘nabuurschap’ hen na aan het hart ligt maar wél met behoud van privacy. Havephof ten voeten uit.

Twijfelen, kijken, ontdekken en meedoen

Wat is je naam, leeftijd en betrokkenheid bij Havephof?

Wij zijn Annette Verschuren en Wil Hijstek. 65 en 59 jaar. Als toekomstige bewoners zijn we actief betrokken bij de voorbereidingen, helpen we mee Havephof te realiseren.

Wanneer en hoe zijn jullie hier beland?

We waren al een tijdje op zoek naar een project of een groep waarbij we konden aansluiten. Maar toen we eind juni een oproep voor een inloopochtend bij Havephof zagen, voelde het te vroeg, paste het niet. Tot we in oktober toevallig weer een oproep tegenkwamen. Voor ons een teken dat we moesten gaan kijken…

Wat trok jullie erin aan?

We wonen dicht bij het centrum van Tilburg, in een straat waar nabuurschap gewoon is. We kennen elkaar, kijken naar elkaar om, hebben regelmatig straatactiviteiten. We wonen er heerlijk maar het huis is te groot. Een huis dat bijna honderd jaar oud is. Daarom zochten we een kleinere woning met minder onderhoud. Tegelijk vinden we een groep waar nabuurschap gewoon is, belangrijk. En dat vonden we in Havephof.

Hadden jullie ook twijfels?

Onze grote twijfel was Goirle. Daarom lieten we in juli de inloopochtend aan ons voorbijgaan. We wilden de geneugten van het levendige Tilburg niet kwijt: alles bij de hand. Daarnaast speelden het verlies aan privacy en mogelijke geluidsoverlast van de Bergstraat. In oktober toen we echt[er] gingen kijken, twijfelden we nog steeds. Maar de locatie voelde zo fantastisch, aan de rand van de natuur en toch niet ver van de dorpskern. Dus wilden we ontdekken of er voldoende terrasjes, restaurants en bedrijvigheid op loopafstand waren. Voor ons een belangrijk ingrediënt van fijn wonen. Nou, binnen vijf, tien minuten kwamen we verschillende levendige gelegenheden tegen. Dus die twijfel was getackeld. Bovendien ben je vanaf Havephof met je elektrische fiets binnen 25 minuten in het Tilburgse centrum. Dan nog de privacy. Tegenover het verlies daarvan – vooral op ons terras – staat een leuke groep mensen waarmee het volgens ons prettig wonen is. Havephof zoekt een gezonde balans tussen ieder zijn eigen leven en nabuurschap. Blijft over de geluidsoverlast. Uiteindelijk hebben we besloten die voor lief te nemen.

Wanneer kun je er beter niet aan meedoen en wanneer juist wel?

Je moet het belangrijk vinden om naar elkaar om te kijken. Dus kun je beter niet meedoen als je geen behoefte hebt om samen met je buren iets te ondernemen of te organiseren. Of als je niet bereid bent compromissen te sluiten. Dan is sowieso geen enkel project geschikt met een Vereniging van Eigenaren.

Wanneer is Havephof geslaagd en wat is daarvoor [nog] nodig?

Wanneer er een fijne woongemeenschap is ontstaan waar je jezelf kunt zijn en je zonder verplichtingen met je buren iets kunt ondernemen. Waar je weet dat zij er voor je zijn als je dat nodig hebt en jij iets kunt betekenen voor hen. Deels ontstaat dit vanzelf als we er wonen, deels moeten we het opbouwen. Dit betekent overigens niet dat we het met iedereen moeten kunnen vinden, het altijd met elkaar eens moeten zijn of dat er geen discussies zullen zijn. Integendeel. Iedereen is anders. Dat merk je nu al.

Hoe ziet Havephof er over vijf of tien jaar uit?

We hopen op een heerlijke woonomgeving met een gemêleerd gezelschap en geïntegreerd in het Land van Anna.

Aan wie geef je de vragen door?

Aan Jeroen van aannemer Van Herpen.

Dit bericht delen op social media?
Dat kan via onderstaande buttons.

Pin It on Pinterest