Ze zeggen ‘vaarwel’ tegen hun prachtige parel in het buitengebied van Sint-Michielsgelstel want kozen voor een eveneens prachtige parel, maar dan aan de rand van Goirle. Twee avonturiers die hun idealen volgen en tegelijkertijd met beide voeten op de grond staan, de blik op de toekomst houden. Twijfels waren er. Die echter werden gewikt en gewogen waarna het vertrouwen won en de pluspunten van Havephof de doorslag gaven.

Veel keuzes dus best spannend

Wat is jullie naam, leeftijd en betrokkenheid bij Havephof?

Marjan van der Heide, 61 jaar en Joep Trommelen, 60 jaar. Samen worden we hopelijk de toekomstige bewoners van appartement 9 in Havephof.

Wanneer en hoe zijn jullie hier beland?

Voordat we elkaar vijf jaar geleden leerden kennen, waren we toevallig allebei al gecharmeerd van sociale projecten, zoals Havephof. Daarna oriënteerden we ons soms over hoe we in de toekomst zouden willen wonen. Want ja, we beginnen de jaren des onderscheids te naderen. Maar nu al verhuizen, daar dachten we niet aan. Eerder over een jaar of vijf. Tot we kennismaakten met Havephof. We besloten om de stap te wagen en hakten in december de knoop door: verhuizen van ons boerderijtje midden in de natuur van Sint-Michielsgestel naar de rand van Goirle.

Wat trok je erin aan en had je ook twijfels [welke dan]?

De een van ons – Marjan – is gecharmeerd van wonen in een sociale omgeving en dichter bij de voorzieningen dan nu in het buitengebied. Toch heeft ze twijfels: vertrekken uit de groene leefomgeving waar ze twintig jaar woonde, leven in een appartement langs de drukke Bergstraat en Goirle zelf: is dat wel wat? De ander van ons – Joep – twijfelt minder. Vanaf het begin vindt hij Havephof een voorbeeld van ‘het beste van twee werelden’. Of zoals hij het in het Brabants Dagblad liet optekenen: “Met mijn neus in het dorp en mijn kont in het groen.”

Zijn die twijfels inmiddels verdwenen en zo ja/nee, hoe komt dat?

Marjan zal waarschijnlijk tot haar dood twijfels blijven houden. Maar na wat wandelingen – prachtige paddenstoelen in Gorp en Roovert – een paar biertjes in het centrum van Goirle en de belofte van Jeroen [aannemer] dat de overlast van de Bergstraat zal meevallen… zegt Marjan volmondig “ja”. Joep ziet Havephof sowieso zitten met [voorlopig nog] twee mannen en een stuk of vijftien vrouwen.

Welke vijf woorden passen volgens jou precies bij dit project?

Voor ons is het belangrijkste woord: ambitieus. Daarna volgen duurzaam, spannend, slim en [hopelijk] gezellig.

Wanneer kun je er beter niet aan meedoen en wanneer juist wel?

Ben je een einzelgänger, dan kun je beter niet instappen. Ben je graag onder de mensen en heb je daarnaast behoefte aan privacy, juist wel.

Wat kom je er halen en wat kom je er brengen?

We halen een fijne, prettige en sociale woonomgeving en wat we brengen is onze bijdrage daaraan.

Zie je beren op de weg [zo ja, welke] of heb je er alle vertrouwen in [en zo ja, wat is de sleutel tot succes]?

De ontwikkeling van Havephof is best een complex traject. Spannend. Niet alleen de groep moet veel keuzes maken, wij zelf ook. We hebben echter het volste vertrouwen in de expertise van de bewonersgroep, KilimanjarWonen die ons begeleidt en van aannemer van Herpen.

Wanneer is Havephof geslaagd en wat is daarvoor [nog] nodig?

Havephof is nu al geslaagd, al zou het mooi zijn als zich nog een paar mannen aansluiten bij de groep. Wijzelf gaan ook een avontuurlijk jaar tegemoet. Ons huis is verkocht en nu willen we met onze VW T5 buscamper door Europa trekken. Maar vrees niet [of juist wel]: we zullen tussendoor regelmatig in Nederland en Goirle neerstrijken al was het maar om – zeker op het laatst – in de buurt van de bouw te zijn.

Hoe ziet Havephof er over vijf of tien jaar uit?

Dan is Havephof een heel fijne en groene woonplek geworden, de parel van het Land van Anna.

Aan wie geef je de vragen door?

Aan onze toekomstige [balkon]buurvrouw José.

Dit bericht delen op social media?
Dat kan via onderstaande buttons.

Pin It on Pinterest