De naam van onze toekomstige woonstek – Havephof – verwijst naar de textielfabriek die Hendrik van Puijenbroek in 1865 in Goirle begon. ‘De Havep’ mag alom bekend zijn, dat is ‘De Puij’ ook. Elke Goirlenaar weet wie daarmee wordt bedoeld.

Historische plek
Hendrik begon bijna 160 jaar geleden niet op nummer 50 maar ergens aan het begin van de Bergstraat. En niet met bedrijfskleding maar met behangsellinnen. Later werd dat gewoon linnen en weer later kwamen er katoen en jute als grondstof bij. Aanvankelijk weefden de textielarbeiders met de hand. Begin 1900 namen stoommachines het intensieve werk over.

Het kantoor waar een aantal van ons straks hun intrek nemen werd speciaal voor Hendrik gebouwd. Ruimtes met mooie details. Net als de schoorsteen. Klein maar prachtig gedecoreerd en zeldzaam in zijn soort. De Goirlese metselaar Spapens bouwde hem tussen het machinehuis en het kantoor.

Natuurlijk blijft de schoorsteen staan, net als het gebouw waar de nazaten van Hendrik tot voor kort werkten. Wij van Havephof vinden het heel bijzonder om straks op zo’n historische plek te wonen.

Dit Weetje kwam tot stand met hulp van Heemkundekring Goirle. Bedankt!

Havephof-historische-plek

Dit bericht delen op social media?
Dat kan via onderstaande buttons.

Pin It on Pinterest