Enerzijds is er de nostalgie: Goirle, het dorp van zijn jeugd, [Havep-]herinneringen en familiaire banden. Anderzijds is er het nieuwe, de verrassing: een woongemeenschap die naar elkaar omziet, waar nabuurschap nog telt, zonder jezelf op te dringen. Overigens had hij toen zijn oude woning ‘in de grote stad’ een half jaar geleden werd verkocht, geen weet van CPO’s. Tot hij Havephof ontdekte. Hij werd geraakt. Dit was wat hem aansprak, waar hij voor wilde gaan, waar hij vertrouwen in had. De balans tussen geven en nemen, halen en brengen, soms samen en soms alleen.
Sleutel van succes
Wat is je naam, leeftijd en betrokkenheid bij Havephof?
Roel de Lepper, 47 jaar, sinds begin dit jaar eigenaar van appartement 10 en sinds kort actief in de VvE-commissie. Dat komt door mijn baan. Ik werk met juristen. Ik assisteer hen bijvoorbeeld bij boekhoudkundige vragen of het [digitaal] aanmaken van stukken. Ben enigszins bekend met de juridische taal.
Wanneer en hoe ben je bij hier beland?
Ik woon nu 20 jaar in Tilburg, bij de draaibrug over de mooie Piushaven. Maar nadat ons huis in december was verkocht, moest ik op zoek naar een andere woning. Liefst in Goirle. Waarom Goirle? Ik mag van geboorte een Kruikezeiker zijn, in m’n hart ben ik een Ballefrutter. Van oudsher woont een deel van mijn familie hier. Ik woonde er van 1986 tot 1995 en van 2000 tot 2002. Ook de Havep is me niet onbekend. Mijn moeder werkte er – op de administratie – maar wie niet in Goirle? En toen kwam ik op internet CPO Havephof tegen. Erg leuk om te zien dat er juist op die plek gewoond gaat worden. En nog leuker dat het appartement wat ik uiteindelijk koos, vroeger deel was van het kantoor.
Wat trok je erin aan en had je ook twijfels [welke dan]?
Eerlijk gezegd: ik had nog nooit van een CPO gehoord. Maar ik vond van alles op internet, liet me informeren door de aannemer/makelaar en werd heel enthousiast. Onze maatschappij verhardt, wordt steeds gejaagder, bovendien mis ik ‘in de grote stad’ het nabuurschap van vroeger waarbij mensen naar elkaar om zien en voor elkaar klaar staan. Ik concludeerde: de insteek van deze CPO – Voor elkaar Met elkaar – past goed bij mij. Dat je samen bent en tegelijk ook op je eigen kunt zijn, als je dat nodig hebt. Aanvankelijk twijfelde ik wat: wie gaan er wonen, hoe is de samenstelling van de bewonersgroep, past dat allemaal goed bij elkaar?
Zijn die twijfels inmiddels verdwenen en zo ja/nee, hoe komt dat?
Ja hoor. Zeker nu ik ben ingestapt en iedereen al eens gezien en gesproken heb. Ook omdat ik merk hoe betrokken iedereen bij elkaar is. Natuurlijk zijn er soms wrevels door miscommunicatie, omdat de groep nogal gevarieerd is of de een het niet eens is met de ander. Maar dit wordt altijd opgelost. Gewoon door het samen, open en eerlijk uit te praten. Precies dit is voor mij de sleutel van succes. Ik heb er het volste vertrouwen in.
Welke vijf woorden passen volgens jou precies bij dit project?
Nabuurschap, sociaal, samen, duurzaam, gezellig.
Wanneer kun je er beter niet aan meedoen en wanneer juist wel?
Je kunt er beter niet aan meedoen als je graag helemaal op jezelf bent en juist wel als je ook contact met je buren wilt, je – als het nodig is – hulp kunt bieden en ontvangen, zonder jezelf op te dringen.
Wat kom je er halen en wat brengen?
Halen en brengen zijn wederzijds: nabuurschap, gezelligheid, helpen bij een klus, een schouder om op te leunen. Aan de ene kant boodschappen halen en koken voor een zieke buur. Aan de andere kant iemand die op mijn huisje past en de planten water geeft als ik op vakantie ben. Daarnaast samen een uitstapje organiseren, een spontane vrijdagmiddagborrel op het terras, een spelletje, een potje kaarten of Kolonisten, een mooie wandeling want pal naast een mooi natuurgebied.
Wanneer is Havephof geslaagd en wat is daarvoor [nog] nodig?
We zijn geslaagd als alles ‘op de rails staat’, als het samenwonen, de uitjes en bijeenkomsten soepel en natuurlijk verlopen. Dit ‘vanzelf’ moeten we als groep aanzwengelen en koesteren. Daarvoor is en blijft de betrokkenheid en toewijding van iedere Havephoffer nodig.
Hoe ziet Havephof er over vijf of tien jaar uit?
Als een goed functionerende woongemeenschap waarin jong en oud op een fijne, respectvolle manier met elkaar samen leven. Net als het motto van Ballefruttersgat dit jaar: ‘Meej mekaar vur mekaar al 55 jaor’… Toepasselijk hè?
Aan wie geef je de vragen door?
Aan Anne of Thijs, de laatste instappers van Havephof.
Dit bericht delen op social media?
Dat kan via onderstaande buttons.