Een tijdje geleden organiseerde KilimanjaroWonen – de professionals die ons als CPO Havephof begeleiden en adviseren – een boeiende workshop, voor de vrienden van Kilimanjaro, over het thema ‘Keuzes maken’. Wat bleek? Vrijwel alle deelnemers hadden een prima woonstek. En precies dat maakte de keuze om te verhuizen tot een (lastig) dilemma.

Vragen

Waarom verhuizen als je goed woont en weet wat je hebt? Omdat je ouder wordt. Veel ouderen die verhuizen – ongeacht of het iets collectiefs is als een CPO – doen dat met het oog op de toekomst. Het lijkt verstandig om niet te lang te wachten maar dan al die vragen…

Krijg ik hetzelfde woonplezier terug? Hoe moet het met mijn hobby tuinieren? Waar laten we al onze spullen als we kleiner gaan? Wanneer is het juiste moment: niet te vroeg en niet te laat? Kan mijn kleinkind nog wel komen logeren? Kunnen we het betalen? Wat komt er allemaal bij kijken?

Loslaten

Eén troost: het zijn universele onzekerheden. Bij veel Kilimanjaro-projecten komen ze aan de orde (en ook in de literatuur over ouderen en verhuisgedrag). Het dilemma lijkt loslaten wat vertrouwd, bekend, prettig is en kiezen voor de onbekende maar uiteindelijk betere en zelfs leukere, weg.

Anderen gingen u voor. Het kan helpen hun ervaringen te horen, bij hen te kijken. Daarom organiseert Havephof geregeld excursies. Twijfel je, meld je aan en ga mee. Hopelijk helpen ook een paar van onze antwoorden om goed beslagen de knoop door te hakken.

Wanneer is de oplevering?

We gaan uit van begin 2025. Zodra 70% is verkocht, de financiering en notaris zijn geregeld, start de aannemer met sloop en (her)bouw. We mikken op januari 2024.

Is de vraagprijs naar verhouding?

Sowieso zijn appartementen per m2 duurder dan huizen. Maar onze woningen – inclusief keuken, badkamer, betegeling buitenruimten – zijn marktconform. Een ontwikkelaar kan het niet goedkoper. We bouwen tegen kostprijs (grond-, bouw- en ontwikkelkosten) én duurzaam wat een gunstig effect heeft op de energielasten. Bovendien zijn er de gemeenschappelijke voorzieningen.

Word ik eigenaar van die voorzieningen?

Jazeker. Bij de vraagprijs is veel inbegrepen: tuin, ontmoetingsruimte, multifunctionele kamer, fietsenstalling, berging voor tuingereedschap en kliko’s… Ze zijn exclusief voor de bewoners en hebben geen commerciële functie. Over het gebruik en het onderhoud maken we pas afspraken als we met meer mensen zijn. Dan kunnen ook zij die later instappen, erover meepraten en -beslissen.

En het meerwerk dan?

Dat hangt helemaal af van je wensen, van de extra’s die je wilt. Natuurlijk hebben we een post ‘onvoorzien’. Bedoeld om tegenslag op te vangen omdat je bij een oud pand niet weet wat je aantreft, zelfs niet na grondig vooronderzoek. Zonder tegenslag komt het geld terug naar onze vereniging. Dat gebeurt ook als de (kleine) subsidies die we hebben aangevraagd, worden toegekend.

tweesprong 2

Dit bericht delen op social media?
Dat kan via onderstaande buttons.

Pin It on Pinterest