Hoewel ze eigenlijk in alle rust van haar pensioen zou kunnen genieten, is ze nog altijd en met genoegen actief als bestuurslid van KilimanjaroWonen en als CPO-adviseur van Wij Ontwikkelen Samen. In die hoedanigheid is ze nauw betrokken bij Havephof in Goirle.

Gaaf project

Wat is je naam, leeftijd en betrokkenheid bij Havephof?
Ik ben Kitty, 69 jaar en ben sinds 2015 betrokken bij de voorloper van Havephof. Dat was de initiatiefgroep Goirle, later de vereniging ‘Voor elkaar Met elkaar’ die in wisselende samenstelling op zoek was naar een locatie in Goirle. Grappig is dat we in 2016 een presentatie maakten voor de gemeente Goirle met een foto van de toenmalige initiatiefnemers precies op de plek waar Havephof nu ontwikkeld wordt.

Maar hoe belandde je HIER?
Sinds 2011 begeleiden wij als KilimanjaroWonen projecten zoals Havephof, eerst vooral in Brabant, inmiddels ook verder weg. In Goirle ging het aanvankelijk om hulp bij het zoeken naar de locatie. In 2015 hadden we al een prettig overleg met een vertegenwoordiger van de familie Puijenbroek. Maar het was veel te vroeg om afspraken te maken, de ontwikkeling van de Zuidrand stond nog in de kinderschoenen.

In de jaren erna bleven we intensief lobbyen met de gemeente, praatten we met particuliere grondeigenaren en projectontwikkelaars, zaten we bij de wethouder aan tafel, informeerden de gemeenteraad. Toch werd het steeds onwaarschijnlijker dat zich ooit een plek zou aandienen. We begonnen de moed op te geven. Zelfs Jan van Brekel – actief betrokken sinds 2015 – was al verhuisd. De huidige vereniging heeft heel veel profijt van zijn inspanningen gehad want die werden uiteindelijk beloond: het aanbod om het voormalig kantoorpand van HAVEP te mogen ontwikkelen.

Je had dus twijfels maar wat trekt je nu aan?
Het imposante en karakteristieke gebouw aan de Bergstraat. Mooi maar ook moeilijk, lastig zelfs om er appartementen van te maken. Gelukkig is MAG-architecten – partner binnen KilimanjaroWonen – creatief en bedreven in het omgaan met architectonische uitdagingen bij de herontwikkeling van bestaande gebouwen. Bovendien hebben we in Jeroen van de aannemer – Van Herpenbouw -een geweldige en praktische meedenker gevonden. Een gouden duo.

Buiten dat richt ik me als procesadviseur vooral op de ‘mensenkant’. Eén van de voormalige deelnemers zei het raak: “Samen bouwen we een gebouw van mensen en een gebouw van stenen.” Ik ben gericht op het gebouw van mensen. Zo zorg ik voor een gedragen besluitvorming via de consentmethode. Maak goede afspraken met partners in het proces. Begeleid ‘Heidagen’. Dan praten we met elkaar over ieders verwachtingen, het nut en de noodzaak gemeenschappelijke ruimtes, over hoe je de sfeer nu en in de toekomst goed kunt houden…

Mijn werk als adviseur verdiepte zich toen ik zelf meedeed aan het CPO-project Oosterburen in ’s-Hertogenbosch. Mijn man ik wonen er nu vier jaar. De ervaringen als deelnemer en bewoner leerden me veel, hebben me als adviseur verrijkt.

Welke vijf woorden passen volgens jou bij dit project?
Allereerst LEF. De leden van nu stappen in een project waarvan ze niet weten hoe het gaat worden, het gebouw biedt zoveel verrassingen, het proces is een avontuur vol zijpaden.

Dan INZET. De leden van de vereniging zijn enorm betrokken en volhardend. Zo wilden ze de hal achter het kantoor – abusievelijk ‘de Weverij’ genoemd – erbij hebben. Nou dat is hen gelukt.

Ook GUL. Het is bijzonder om te zien hoe de leden elkaar steunen, betrokken zijn, elkaar iets gunnen, blij zijn als een probleem voor een van hen is opgelost.

Als vierde OPEN. De vereniging kiest voor diversiteit, wil mensen erbij betrekken die niet kunnen kopen. Daarom komen er huurwoningen in het project en is er een deal met Leijstromen om een aantal huurders van hen op te nemen in de bewonersvereniging.

Tot slot VERTROUWEN. Vertrouwen in elkaar maar ook het vertrouwen dat de vereniging er samen in slaagt om een prachtig project neer te zetten waar het fijn is om te wonen tussen mensen die aandacht en zorg hebben voor elkaar. Een vertrouwen wat ik deel. Dit wordt een gaaf project waar ik zeker nog heel vaak op bezoek ga als het klaar is.

Aan wie geef je de vragen door?
Aan Alletta. Zij gaat waarschijnlijk wonen in een appartement van Leijstromen én wordt lid van de Bewonersvereniging. Dan vraag ik me af: hoe zie jij jouw leven daar, wat doe je samen met anderen, hoe draag je bij aan goed nabuurschap, wat hoop je te vinden voor jezelf?

Dit bericht delen op social media?
Dat kan via onderstaande buttons.

Pin It on Pinterest