Terwijl 2024 net vijf dagen oud was, vond de tweede Heidag van Havephof plaats. Een [mid]dag waarop we elkaar van een andere kant zagen. Natuurlijk trekken we al een tijdje gezamenlijk op maar bijna altijd functioneel: alles wat we moeten regelen als CPO en community in wording. Op de Heidag was er aandacht voor de mens ‘achter’ én voor gezelligheid.

Interactieve kennismaking

Speel een spelletje speeddate en je ontdekt ineens iemand anders. Het spel bestond uit kaartjes met vragen zoals: ‘omschrijf jezelf in vier woorden’, ‘wat is je mooiste herinnering’, ‘wat gebeurt er met je als je doodgaat’, ‘als je een superheld was, welke zou je dan zijn en waarom’, ‘wat weet de groep niet van jou wat je graag zou willen delen’… In duo’s gaven we antwoord, wisselden na drie minuten van gesprekspartner waarna we uiteindelijk de mooiste reacties in de groep deelden. Verrassend.

Na deze interactieve kennismaking moest er gewerkt. Ging het op de eerste Heidag over de waarden die wij als Havephof belangrijk vinden, nu draaide het om de invulling van de gemeenschappelijke voorzieningen. Wat wil jij met de tuin, met de ontmoetingsruimte, de logeerkamer? Wat zie jij jezelf daar doen? Welke eisen stel jij aan deze voorzieningen?

Oefening baart kunst

In stilte schreven we post-its vol om daarna van elkaar te horen wat er leeft. Via de consentmethode ofwel sociocratische gespreksvoering. Een vrij strak geregisseerde methodiek die elke deelnemer gesprekstijd biedt, de mogelijkheid om een aanvankelijke idee bij te stellen én om te komen tot een besluit dat gedragen wordt door de hele groep. Oefening baart kunst zullen we maar zeggen.

blog 12-1 3a
Blog 12-1 2a

Toch lukte het om twee commissies – gemeenschappelijke voorzieningen binnen en buiten – huiswerk mee te geven: “Maak een voorstel op basis van de post-its en het gesprek van zojuist, leg dat voor aan de Algemene Ledenvergadering maar wacht er niet te lang mee want de aannemer moet bijtijds weten wat wij waar willen.” Inderdaad. In mei lijkt de bouw van start te gaan…

Die opdracht lieten we varen toen we proostten op het nieuwe jaar, op nieuwe kansen, op nieuwe mensen. Met een hapje en drankje sloten we de leerzame Heidag feestelijk af. En de derde Heidag? Die staat over een paar maanden gepland: hoe gaan we om met elkaar, wat vinden we belangrijk, hoe reageren we op onenigheid..? Ook spannend.

Dit bericht delen op social media?
Dat kan via onderstaande buttons.

Pin It on Pinterest