Ze is straks lang niet de enige bewoner met een huisdier in Havephof, aan de Goirlese Bergstraat. Is met haar 34 jaar nu nog de jongste maar blijft dat vast en zeker niet. Koos bewust voor het kleinste appartement, een soort tiny house. Ziet het als uitdaging om onleesbare notariële aktes en complexe bouwtekeningen te doorgronden want noodzakelijk voor de verwezenlijking van haar ideaal. Vond in Havephof alles waar ze al jaren van droomt en liever vandaag dan morgen naartoe verhuist.

Meer diversiteit: voel je welkom!

Wat is je naam, leeftijd en betrokkenheid bij Havephof?

Mijn naam is Kim, 34 jaar en toekomstig bewoner van Havephof.

Wanneer en hoe ben je bij hier beland?

Al geruime tijd hield ik de ontwikkelingen van het nieuwbouwproject Land van Anna in de gaten. De locatie sprak me erg aan – bijzondere plek, leuk dorp, fijne natuur – maar kwam geen woning tegen die voldeed aan mijn wens om kleiner te gaan wonen. Afgelopen zomer las ik over Havephof. Meteen was het raak. Het concept sprak me aan en zeker ook de karakteristieke appartementen.

Wat trok je erin aan en had je ook twijfels [welke dan]?

Momenteel woon ik aan de rand van het centrum in Tilburg. Natuurlijk is het fijn om alles bij de hand te hebben maar wil je wandelen met je hond, dan is het niet echt ideaal. Althans dat dacht ik. Inmiddels is mijn hondje gewend aan de stad en blijkt ze helemaal niet van gras en modderige zandpaden te houden. Dus of zij zit te wachten op een verhuizing naar meer groen..? Ik heb in ieder geval wel behoefte aan meer rust en ruimte om me heen. Een tiny house dicht bij de natuur is al lange tijd een droom. In Havephof komen veel van mijn wensen samen: wonen in een klein huis, zo duurzaam mogelijk, niet ver van de bossen en toch dicht bij alle voorzieningen in Goirle en even verderop in Tilburg. Wonen met mensen die naar elkaar omkijken sprak me altijd al aan, maar veel van zulke gemeenschappelijke wooninitiatieven benauwden me ook. Tot ik kennismaakte met Havephof. Wat me geruststelt, is de goede balans tussen enerzijds de vrijheid van ‘je eigen ding doen’ en anderzijds elkaar opzoeken als je er behoefte aan hebt. Ook heel leuk vind ik dat we dit helemaal zelf vorm kunnen gaan geven. Hier zat echter ook nog wat twijfel. Omdat je in een CPO als toekomstige bewoners alles zelf doet, zitten er ook wat onzekere aspecten aan het proces.

Zijn die twijfels inmiddels verdwenen en zo ja/nee, hoe komt dat?

Twijfels over het project heb ik niet meer, integendeel, mijn enthousiasme groeit juist steeds meer. Het is zo leuk om betrokken te zijn bij alle onderdelen van het ontwikkel- en bouwproces. Juist ook om dit samen te doen met mijn toekomstige medebewoners. Het doorspitten van onleesbare notariële aktes en complexe bouwtekeningen neem ik graag als uitdaging aan: kom maar op! Inmiddels heb ik – in mijn hoofd – mijn mini-huisje al helemaal ingericht. Het liefst verhuis ik morgen al. De onzekerheid is soms nog wel een factor die me kan frustreren en aan het wankelen kan brengen. Ik probeer mezelf er steeds aan te herinneren dat dit erbij hoort. Een goede les in vertrouwen en loslaten.

Welke vijf woorden passen volgens jou precies bij dit project?

Samen, gezelligheid, vrijheid, creativiteit, openheid.

Wanneer is Havephof geslaagd en wat is daarvoor [nog] nodig?

Wanneer Havephof voor alle bewoners voelt als een echt thuis. Een fijne plek om je terug te kunnen trekken én een plek waar je elkaar kunt opzoeken, waar iedereen zichzelf mag zijn en zijn of haar eigen kwaliteiten kan inzetten. Iedereen die tot nu toe betrokken is, wil er het beste van maken en is enthousiast. Dat is denk ik het allerbelangrijkste. Al heb nog wel een wens: meer diversiteit. Dat zou ik leuk vinden. Iedereen is welkom.

Hoe ziet Havephof er over vijf of tien jaar uit?

Een levendige gemeenschap van veel verschillende mensen die in verbinding staan met elkaar en de wijk eromheen. Een voorbeeld voor andere wooninitiatieven.

Aan wie geef je de vragen door?

Ik geef het stokje door aan Fred Bax van woningcorporatie Leystromen.

Dit bericht delen op social media?
Dat kan via onderstaande buttons.

Pin It on Pinterest