Ze is een rasechte diehard want al vanaf 2015 betrokken bij wat toentertijd ‘Voor elkaar Met elkaar’ heette en nog altijd lid van het tegenwoordige ‘Havephof’. Natuurlijk sloeg de twijfel de afgelopen acht, negen jaar toe. Toen er almaar geen locatie werd gevonden en bovendien bleek dat ze moest gaan huren omdat kopen geen optie was. Maar ze bleef vertrouwen houden waardoor Havephof ook haar thuis kan gaan worden.

Laat maar komen

Wat is je naam, leeftijd en betrokkenheid bij Havephof?

Ik ben Alletta Visser, 63 jaar en ga hier vlakbij wonen.

Wanneer en hoe ben je bij hier beland?

In 2015 zag ik een aankondiging in ‘Goirles Belang’ over een bijeenkomst in het Jan van Besouw. Over een initiatief van een aantal mensen voor een CPO-woonproject: ‘samen wonen in de toekomst van ouderen’. De belangstelling voor de bijeenkomst was overweldigend. Het idee om op elkaar te letten en waar nodig voor elkaar te zorgen, interesseerde me, maakte me enthousiast.

Wat trok je erin aan en had je ook twijfels [welke dan]?

Het knelt in de zorg en het is wel duidelijk dat ‘de nieuwe generatie ouderen’ langer thuis moet blijven wonen. Het prettigst is natuurlijk in je eigen, vertrouwde omgeving met goede buren, vrienden en familie. Maar op wie kun je rekenen als je buren verhuizen, je vrienden geen tijd hebben, je familie ver weg woont? Dan is het fijn een groep om je heen te weten. Om leuke dingen te doen of af te spreken, elkaar een beetje of meer te helpen. Daarom haakte ik in 2015 aan. De twijfel ontstond toen bleek dat kopen niet voor mij was weggelegd.

Zijn die twijfels inmiddels verdwenen en zo ja/nee, hoe komt dat?

Het was een heel lange weg om te bewandelen. Eindeloos veel gesprekken en nog meer geduld. Vind überhaupt maar eens een plek om als CPO te kunnen bouwen. Daarvoor heb je de gemeente nodig. En nog iets: ik moest mijn hoop op kopen opgeven, zou moeten gaan huren. Maar hoe regel je zoiets? Toen we bijna wilden opgeven, lukte het toch. Met dank aan een paar volhouders en aan de goede begeleiding van Kilimanjaro. De gemeente Goirle gunde het ons om Havephof aan Bergstraat 50 te realiseren. En fijn voor mij, wilde de woningcorporatie meedenken over samenwerking zodat een paar huurwoningen van Leijstromen kunnen meedoen met de bewonersvereniging van Havephof. Eind goed al goed. Interessant ook om zo’n proces van dichtbij mee te maken.

Welke woorden passen volgens jou bij dit project?

Toekomst, doorzetten, geduld, avontuur, enthousiast, vertrouwen, durven, laat maar komen, we gaan het zien!

Wanneer kun je er beter niet aan meedoen en wanneer juist wel?

Je begint samen aan een avontuur en zult samen beslissingen moeten nemen. Dat kan alleen als je openstaat voor elkaars ideeën en iedere mening respecteert. Kun je leven met een ander besluit dan het jouwe, ook al ben je het er niet helemaal mee eens of blijken jouw [goede] argumenten niet doorslaggevend? Heb je hier allemaal veel moeite mee, dan kun je beter niet meedoen.

Wat kom je er halen en wat kom je er brengen?

Ik heb verschillende woongroepen in Eindhoven, Den Bosch en Tilburg bezocht. Daardoor kan ik me een beter beeld vormen hoe het straks kan worden. Ik sta open voor wat er gebeurt, wil flexibel zijn, heb respect voor de ander, wil gezamenlijk dingen delen en ondernemen. Ik ga ervanuit dat dit de algemene sfeer wordt. En o ja, ik breng mijn zorghart mee.

Zijn er beren op je weg en zo ja welke, of heb je er alle vertrouwen in?

We hebben een prachtige website met veel info over ons. We hopen dat de verkoop vordert zodat we aan de bouw kunnen beginnen. Ik ben superblij met de samenwerkingsovereenkomst met de woningcorporatie. Een hele opluchting. Bijzonder ook dat we zoiets moois hebben kunnen realiseren.

Wanneer is Havephof geslaagd en wat is daarvoor [nog] nodig?

Het is geslaagd als iedereen hier naar tevredenheid woont. De weg ernaartoe was lang maar geeft perspectief voor toekomstige projecten, laat zien waar maatschappelijke betrokkenheid toe kan leiden.

Hoe ziet Havephof er over vijf of tien jaar uit?

Dat blijft spannend en uitdagend tegelijk. In ieder geval: een fijne, diverse, gemengde groep die prettig [samen]woont.

Aan wie geef je de vragen door?

Aan Ronald van Tol/Marcel Pfaff van Het Land van Anna.

Dit bericht delen op social media?
Dat kan via onderstaande buttons.

Pin It on Pinterest