Pas sinds een dik jaar weet hij Havephof te vinden maar vanaf de eerste kennismaking twijfelt hij geen seconde. In november 2022 begonnen bij Leystromen stuurt hij als ‘coördinator achter de voordeur’ de professionals van deze woningcorporatie aan. Regie die ook nodig was bij Havephof, één van zijn eerste klussen. Complex maar wel eentje die zijn hart veroverde. Omdat huurders de kans krijgen mee te doen aan een project met toekomst. Omdat zó samenleven plezier, zingeving en geluk biedt.

Rondom een vuurtje dat je samen opstookt

Wat is je naam, leeftijd en betrokkenheid bij Havephof?

Ik ben Fred Bax, 48 jaar en Teammanager Klant bij Leystromen.

Wanneer en hoe ben je bij hier beland?

Toen ik ruim een jaar geleden hier begon, maakte ik snel kennis met Havephof. Het management had al eerder besloten dat Leystromen een aantal huurders bij Havephof wilde betrekken. Mensen die bij ons huren en tegelijk als bewoner participeren in Havephof. Mijn taak was om alles te laten kloppen: de toewijzing, het vastgoed en de juridische kant. Het moest achter de voordeur allemaal netjes geregeld worden. En dat deden we.

Wat trok je erin aan en had je ook twijfels [welke dan]?

Te gek en echt Leystromen. Onze corporatie heeft een groot sociaal hart. Bovendien blijkt uit onderzoek dat je gezond oud wordt, meer levensgeluk en plezier ervaart als je zelf betekenis geeft aan wonen en dat tegelijk doet met anderen. Geen moment had ik twijfels of dat ik dacht: wat is Leystromen begonnen, waar moet dit naartoe? Het past gewoon goed. Wederzijds.

Nooit gedacht…

Nee, speelt natuurlijk ook mee dat Havephof, Kitty van KilimanjaroWonen en Leystromen al veel voorwerk hadden gedaan. De uitdaging zat er vooral in om ervoor te zorgen dat het juridisch klopte, dat bij ons ingeschreven kandidaten bij Havephof kunnen instromen omdat ze zich thuisvoelen bij jullie ideaal. Havephof denkt vanuit het positieve: de mens die past in de groep. Niet vanuit de krapte: huurders die wanhopig zoeken naar een woning en menen via dit initiatief vlugvlug iets te kunnen bemachtigen. Daar is echt meer voor nodig. Eigenlijk is Havephof een soort verlengstuk van ons. Ik geloof net als jullie en Leystromen in deze nieuwe manier van wonen. Je kunt gezond ouder worden als je de regie houdt, elkaar helpt, rondom een vuurtje dat je samen opstookt.

Welke vijf woorden passen volgens jou precies bij dit project?

Thuis. Nieuwe start. Woongeluk. Samen. Warm.

Wanneer kun je er beter niet aan meedoen en wanneer juist wel?

Ben je een kluizenaar, dan kun je beter alleen wonen. Evenmin hoor je bij Havephof als je een snelle manier zoekt om het reguliere systeem te omzeilen. Wanneer dan wel? Als je erin gelooft dat jij de groep iets te bieden hebt: plezier, organisatie, rust, draagkracht… Als je beseft dat zo samenleven je gelukkiger maakt. Als je ervan overtuigd bent dat je op deze manier prettig oud kunt worden…

Zie je beren op de weg [zo ja, welke] of heb je er alle vertrouwen in [zo ja, wat is de sleutel tot succes]?

Lastige vraag. Als je heel graag iets wilt, kunnen je verwachtingen zomaar met je aan de haal gaan en word je teleurgesteld. Spreek je verwachtingen naar elkaar uit. Als je van je hart geen moordkuil maakt, zie ik geen beren op de weg.

Wanneer is Havephof geslaagd en wat is daarvoor [nog] nodig?

Op papier is Havephof al geslaagd. Het idee leeft, de levensvreugde spat ervan af, je ziet hoe het wordt. Aan iedereen die twijfelt: loop binnen, ga kijken, ontdek wat je mist als je niet instapt.

Hoe ziet Havephof er over vijf of tien jaar uit?

Dan viert Havephof feest. En komen wij als Leystromen langs omdat het jullie is gelukt deze droom te realiseren.

Aan wie geef je de vragen door?

Aan Dorien, één van onze toekomstige huurders én deelnemer van Havephof.

Dit bericht delen op social media?
Dat kan via onderstaande buttons.

Pin It on Pinterest