Het ‘Bels lijntje’ – ooit reed er een tram/trein tussen Tilburg, Riel, Baarle-Nassau en Turnhout – mag als fietspad bekend zijn. Wie echter weet dat er nóg een lijntje liep? Vlakbij Havephof. Deze verbinding begon net als zijn westelijke tegenhanger in Tilburg maar takte in Goirle af. Daar tufte de tram via het Kerklaantje en de Vosserijten naar Hilvarenbeek en Esbeek om zich ter hoogte van Poppel weer bij het Bels lijntje te voegen. Vanwaar deze opmerkelijke lus?
Textiel
De omweg had zeker te maken met de economie. De textielindustrie in Goirle groeide immers flink in de jaren voor en na de dag dat de tram er de eerste keer reed: 23 september 1907. Uiteraard was de ontsluiting van Goirle richting Tilburg en Turnhout voor de industrie belangrijk.
De tram – ook die van het Bels lijntje – vervoerde goederen maar ook mensen. Die konden viermaal per dag heen of weer, deden daar in totaal drie uur over en betaalden per rit een dubbeltje. Toch bleek het allemaal geen succes want na 26 jaar – op 15 september 1935 – hield de stoomtram op met rijden en kwam de BBA [Brabantsche Buurtspoorwegen en Autodiensten] ervoor in de plaats.
Bedevaart
De textiel was één, het katholieke geloof twee. Er bleek namelijk nóg een reden om de tram naar Esbeek te nemen. In dat dorp immers ‘huisde’ Cornelius. Een heilige die je voor vele kwalen kon aanroepen: van stuipen tot zenuwlijden, van epilepsie tot een beroerte of hoornvee [?]. Als rechtgeaarde katholiek moest je er minimaal eenmaal per jaar op bedevaart. En dat deed je met de stoomtram. Tot de BBA het roer overnam.
Geruisloos verdween de tram maar bleef de verbinding, omzoomd door acacia’s, eiken en beuken. Met recht het mooiste fietspad van Goirle naar ‘Beek’. En dat zomaar in de ‘zijtuin’ van Havephof.
Dit bericht delen op social media?
Dat kan via onderstaande buttons.