Zijn motto is goud waard: ‘Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan.’ Goud omdat je bij een transformatieproces als bij Havephof – de ombouw van een kantoorpand en fabriekshal tot eigentijdse woningen – nooit precies weet wat je tegenkomt. Zelfs als je van tevoren alles precies hebt uitgepuzzeld, je samenwerkt met de beste architecten, constructeurs en toekomstige bewoners, je gepokt en gemazeld bent in de bouwwereld.

Goed voor collectief en individu

Wat is je naam, leeftijd en betrokkenheid bij Havephof?

Jeroen Korsten, 57 jaar en de calculator-projectleider namens Bouwbedrijf Van Herpen, de aannemer van Havephof.

Wanneer en hoe ben je hier beland?

Eind 2021 werd Van Herpen benaderd en was ik er direct bij betrokken. Maakte een raming voor het haalbaarheidsonderzoek en onderzocht de bouwkundige mogelijkheden.

Wat trok je erin aan en had je ook twijfels [welke dan]?

Het is mijn vijfde grote transformatieproject: een mooie leefomgeving realiseren in en rondom een monumentaal pand. Inmiddels weet ik dat ik juist uit die transformatie erg veel voldoening haal. Vanwege de samenwerking en afstemming met de architect, de constructeur en de toekomstige bewoners. Ja natuurlijk had ik soms twijfels. Wat denk je van die almaar stijgende bouwprijzen de laatste jaren? Ook na de raming bleven ze omhooggaan, was het zelfs de vraag of we dit project konden uitvoeren voor de prijzen in het haalbaarheidsonderzoek.

Zijn die twijfels inmiddels verdwenen en zo ja/nee, hoe komt dat?

Ja, ja. Bij de definitieve calculatie bleek dat we verder konden. Het bouwteam had alles uitgewerkt en de VON-prijzen waren realistisch. Overigens, ik vond het project nog aantrekkelijker worden toen het Havephof lukte de oude ‘Weverij’ erbij te betrekken.

Welke vijf woorden passen volgens jou precies bij dit project?

Diversiteit, uitdagend, samenspel, rustiek en duurzaam.

Wanneer kun je er beter niet aan meedoen en wanneer juist wel?

Laat Havephof varen als je eigenbelang vooropstelt of als je niet houdt van een nostalgisch pand met alle voor- en nadelen van dien. Daarentegen… wil je eigen inbreng en houd je ervan om samen tot oplossingen te komen, wil je meedenken over de indeling van je appartement en houd je van hoge ruimtes… dan kan Havephof zomaar iets voor je zijn.

Wat kom je er halen en wat kom je er brengen?

Werkplezier en voldoening. Ik houd van de samenwerking tussen alle partijen om zo tot een geslaagde woonomgeving te komen. In alle bescheidenheid denk ik dat mijn bouwkundige ervaring uit eerdere transformaties helpt om zowel voor het collectief als voor individuele bewoners passende keuzes te maken.

Zie je beren op de weg [zo ja, welke] of heb je er alle vertrouwen in [en zo ja, wat is de sleutel tot succes]?

Ik heb een positieve instelling dus nee, ik zie geen beren op de weg. Onlangs heeft Havephof de 70% gehaald. Nu kunnen we vooruit, een reële startdatum noemen, zelfs een opleverdatum: zomer 2025. Natuurlijk gaan we bouwkundige verrassingen tegenkomen, dat hoort bij transformaties als deze maar ik blijf geloven in prima kwaliteit en juiste uitvoering. Mijn motto is: ‘Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan.’ En dan kan er veel.

Wanneer is Havephof geslaagd en wat is daarvoor [nog] nodig?

Als we alle doelen bereikt hebben binnen het vooraf afgesproken budget: prettige, duurzame woningen in lijn met ieders persoonlijke wensen en praktische, functionele gemeenschappelijke ruimtes die voldoen aan de eisen die Havephof stelt.

Hoe ziet Havephof er over vijf of tien jaar uit?

Aangename, groene woonomgeving waar bewoners genieten na hun vele inspanningen die nodig waren om deze droomplek te realiseren.

Aan wie geef je de vragen door?

Marjan en Joep. Ben onder de indruk hoe ze vanuit hun huidige woonplek instappen en hoe ze periode tot zomer 2025 gaan overbruggen.

Dit bericht delen op social media?
Dat kan via onderstaande buttons.

Pin It on Pinterest