Ze mijmerde al langer over verhuizen terwijl ze prachtig woont. Want waarom wachten tot het niet meer gaat? Zeker als zich een kans voordoet. Na de kennismaking met Havephof was ze snel om. Op deze mooie plek dacht ze, kan ik nog vele jaren genieten: duurzaam, comfortabel, kleiner, met privacy en in een community. En nee, ze is niet iemand voor wie alles op voorhand uitgedokterd moet zijn, liever denkt, beslist en doet ze mee. Samen wel te verstaan.

Wat is je naam, leeftijd en betrokkenheid bij Havephof?

Ik ben Rian van Veggel, 62 jaar en toekomstige bewoner van Havephof.

Wanneer en hoe ben je bij hier beland?

Ik las in oktober 2022 een krantenartikel in het Brabants Dagblad. Daarin werd verslag gedaan van een inloopmiddag in het Havepgebouw, over het CPO-initiatief en de begeleiding door KilimanjaroWonen. Via die laatste kwam ik in contact met de vereniging en werd uitgenodigd voor een informatieavond. Meteen stapte ik in het vervolgtraject: informeel kennismaken met de anderen, de Algemene Ledenvergadering bezoeken en in december 2022 het besluit om in te stappen.

Wat trok je erin aan en had je ook twijfels [welke dan]?

Ik bewoon al dertig jaar een fijne eengezinswoning in een heel prettige buurt. Geen directe reden om te verhuizen dus. Maar sinds mijn kinderen een aantal jaren geleden zelfstandig gingen wonen, begon ik na te denken of ik hier wilde blijven wonen. Toen ik vorig najaar in Goirle belandde, liep ik al langer met het idee van een ‘hofje’: kleiner, duurzaam, eigen comfortabele woning met privacy en toch deel uitmaken van een community. Die combinatie plus het unieke van het gebouw en de locatie trof ik aan bij Voor elkaar Met elkaar. Nadat geopperd werd de naam te wijzigen in Havephof, was voor mij de cirkel rond. Op dit moment zijn we nog met een kleine groep en verloopt alles soepel en in goede harmonie. Mijn twijfels hebben te maken met straks: wie komen er in Havephof wonen en hoe gaan we met elkaar om?

Zijn die twijfels inmiddels verdwenen en zo ja/nee, hoe komt dat?

Onzekerheid over wie je nieuwe buren gaan worden, geldt voor elke verhuizing. Toch zijn mijn twijfels grotendeels verdwenen doordat ik op excursie ben geweest bij al gerealiseerde CPO-projecten, in Den Bosch en Eindhoven. Van de bewoners daar kreeg ik mee hoe het werkt om zo met elkaar te wonen en hoe gezellig dat is. Ook werd me duidelijk dat de ene woongemeenschap de andere niet is en het dus aan de bewoners zélf is om invulling te geven aan het wonen met elkaar. Daarom besteden we in het traject voor nieuwe belangstellenden aandacht aan informeel kennismaken. Je hoeft niet met iedereen dikke vrienden te worden maar een soort van klik moet er wel zijn.

Welke vijf woorden passen volgens jou precies bij dit project

NU: Het woonconcept, het gebouw en de ligging zijn uniek. Dit komt nu voorbij. Waarom wachten tot het wonen in mijn huidige huis om wat voor reden dan ook niet meer gaat? In plaats daarvan kies ik ervoor om nog vele jaren te gaan genieten van het wonen op zo’n mooie plek.

ENERGIE: Het geeft me veel energie om met de anderen Havephof te realiseren, vorm te geven. Daar wil ik mijn vrije tijd graag voor inzetten. En door het samen te doen, leer ik nu al mijn toekomstige buren beter kennen.

ONTSPULLEN: Ik verheug me erop mijn huis op te ruimen en spullen waar mogelijk een tweede kans te geven. Dat geeft ruimte. Nadenken over wat ik écht zelf nodig heb en wat we met elkaar kunnen delen, schept bovendien een basis voor verbinding.

VOLHARDING: Ik ben relatief kort deelnemer en heb waardering voor de volharding die de anderen hebben getoond waardoor Havephof zover is kunnen komen in de realisatie van ‘anders wonen’.  

VERSCHEIDENHEID: Ruimte voor verschillende persoonlijkheden ieder met eigen kwaliteiten én het delen plus realiseren van een gelijkgestemde woonvisie. Mooie bijkomstigheid is dat we de taken zó kunnen verdelen dat ieder dat kan doen wat het beste bij hem/haar past.

Wanneer kun je er beter niet aan meedoen en wanneer juist wel?

Als lid van de CPO-vereniging ben je medebepaler en vormgever van het gezamenlijk wonen in Havephof. Dat blijft nadat de bouw is gerealiseerd want dan is er de VvE en de bewonersvereniging. Je moet het leuk vinden om actief bij te dragen, samen tot besluiten te komen en ook taken uit te voeren die zich voordoen. Als je een kant-en-klare woning prefereert waarbij alles al 100% is uitgedacht… dan kun je beter niet meedoen.

Wanneer is Havephof geslaagd en wat is daarvoor [nog] nodig?

Op een bepaalde manier vind ik Havephof nu al geslaagd. Wat er op korte termijn – zeg maar NU – nodig is, zijn nieuwe kopers die Havephof zien als een heel leuk wooninitiatief. Want alleen dan kan de bouw daadwerkelijk begin 2024 starten. Het liefst zie ik een goede mix aan nieuwe instappers. Juist ook jonge(re) mensen zijn van harte welkom.

Aan wie geef je de vragen door?

Aan Stephan Maussen, de financieel-bouwkundig adviseur van KilimanjaroWonen.

 

 

 

Dit bericht delen op social media?
Dat kan via onderstaande buttons.

Pin It on Pinterest