Sinds haar dochter uitvloog, is ze op zoek. Naar een passende woning voor zichzelf én met anderen in de buurt. Ze snuffelde op meerdere CPO-locaties maar pas bij Havephof voelde ze de klik. Dit durfde ze wel aan, al knaagde de twijfel behoorlijk. Want van flink groot naar best klein. Want van Geldrop naar Goirle. Want van bekend naar onbekend. En ondertussen knaagde het ouder worden. Toch heeft ze er alle vertrouwen in, kijkt ernaar uit om volgend jaar deze stap te zetten.

Wiebelig, vrij en inspirerend

Wat is je naam, leeftijd en betrokkenheid bij Havephof?

Ik ben José, 63 jaar en toekomstige bewoner van Havephof

Wanneer en hoe ben je hier beland?

Vanaf het moment dat mijn dochter op zichzelf ging wonen, voelde ik dat de tijd was aangebroken om naar een passende woonsituatie te kijken. Iets voor mezelf. Een eigen huisje, een appartement met gezamenlijke ruimtes in de nabijheid, de mogelijkheid om anderen te ontmoeten.

Ik belandde op de site van KilomanjaroWonen, werd enthousiast, belde, legde mijn wensen voor en kreeg de uitnodiging om te onderzoeken wat ik wilde. Zo bezocht ik drie CPO’s in Brabant. Bijzonder, een concept dat me aansprak en toch… iets klopte er nog niet. Opnieuw belde ik Kilomanjaro en toen hoorde ik over Havephof. Nog in de kinderschoenen maar…

Ondertussen werd mijn eigen huis steeds meer een thuis, de kans was immers groot dat ik daar toch nog even bleef wonen. Eind augustus 2023 ontmoette ik op een verjaardag een bewoner van de Lindehoeve in Tilburg. Zij vertelde over haar woonsituatie en ook dat ze onlangs een groep toekomstige bewoners van Havephof had rondgeleid.

Door haar enthousiasme aangestoken, mailde ik de volgende dag naar Havephof en werd uitgenodigd voor een gesprek. Ik voelde een klik, met de twee dames, met het project en later met de andere deelnemers. Wat was ik blij toen ik eindelijk kon instappen.

Wat trok je erin aan en had je ook twijfels [welke dan]?

Een mooie locatie én mooi gelegen. Je loopt de deur uit en kunt heerlijk het groen in om te wandelen. Met aan de andere kant Goirle en verderop Tilburg. Aantrekkelijk vind ik verder dat Havephof levensloopbestendig is en dat we naar elkaar omkijken. Het project verbindt, het is van ons samen, alsof mijn eigen plek straks wordt omhuld.

Ja, er waren twijfels. Neem alleen al het kleiner wonen. Heel spannend en tegelijk uitdagend: hoe ga ik de leefruimte in mijn appartement ervaren? Bovendien verhuist mijn leven van Geldrop naar Goirle, vast een gezellig dorp, maar ik moet mijn weg nog vinden. Het voelt wat wiebelig. Ik kan nu niet inschatten wat zo’n verhuizing betekent. Bovendien, de keuze voor een CPO maakte me meer bewust dat ik naar een andere levensfase aan het groeien ben. Best confronterend. Maar ook weer mooi dat ik hierin niet alleen ben en de mogelijkheid heb om te delen, me ondersteund weet door mijn medebewoners.

Zijn die twijfels inmiddels verdwenen en zo ja/nee, hoe komt dat?

Door mijn eigen appartement op papier te gaan ontdekken, te spelen met kleur en vorm, kreeg ik inzicht in de grootte en de mogelijkheden. Dat geeft rust. Het is ook prettig om de tijd te hebben zodat ik verder kan groeien in dit proces, om leren los te laten en vertrouwen te krijgen in deze verandering. Twijfels mogen er zijn. Ik heb warme mensen om me heen aan wie ik kan vertellen wat er in mij speelt.

Welke vijf woorden passen volgens jou precies bij dit project?

Gedreven, uitdagend, betrokken, initiatiefrijk, divers.

Wat kom je er halen en wat kom je er brengen?

Een fijne sociale woonomgeving en een open vizier voor ieders kwaliteiten. Wat ik kom brengen, tekent zich in de loop van de tijd af. We leren elkaar steeds beter kennen en we zien wel wat het pad ons brengt. Inspirerend.

Wanneer is Havephof geslaagd en wat is daarvoor [nog] nodig?

Met het oog op de diversiteit hebben echtparen en mannen mijn voorkeur. Verder is het fijn als we straks kunnen thuiskomen, ieder in zijn eigen huisje, ieder met zijn eigen privacy. Tegelijk houd ik van een warme sfeer, van gemoedelijkheid, verdraagzaamheid, een plek om elkaar in alle vrijheid te ontmoeten. We zullen het met z’n allen gaan onderzoeken en vormgeven. Mooi toch?

Aan wie geef je de vragen door?

Ik geef de vragen door aan mijn buurvrouw Geertje. 

Dit bericht delen op social media?
Dat kan via onderstaande buttons.

Pin It on Pinterest