Zomer 2022 stapten ze in het nieuwe bestuur van Voor elkaar Met elkaar. Het oude bestuur was uitgedund na jaren vruchteloos een locatie zoeken. Anne, het overgebleven bestuurslid werd penningmeester. Ida nam haar functie van secretaris over omdat zij immers beter schrijft dan rekent. En de voorzitter? Dat werd Ine met haar jarenlange ervaring in leidinggevende functies. De kartrekkers van Havephof krijgen inmiddels hulp van ‘verse’ leden die nu nog vooral achter de schermen hand- en spandiensten verrichten.

Leuk en minder…

De drie zijn heel blij met de aanwas. Ine: “Er komt echt veel kijken bij een CPO, bij de ontwikkeling van een community. Dat beseften we amper toen we instapten. We waren gewoon enthousiast. En dat zijn we gelukkig nog steeds.” Anne: “De planontwikkeling, het voorlopige en later het definitieve ontwerp is enorm leuk. Je ziet het pand – weliswaar nog op papier – veranderen. Ook je eigen appartement. Minder leuk zijn de formaliteiten: notariële aktes, samenwerkingsovereenkomsten, verklaringen… Noodzakelijk maar soms zo taai… ” Ida: “Wat ik anderhalf jaar geleden niet besefte maar wat veel energie kost, is de werving, mensen die overwegen in Havephof te gaan wonen. Hun vragen en twijfels vereisen aandacht, tijd en zorgvuldigheid.”

Om nog maar niet te spreken over échte verenigingszaken: vergaderen. Elke drie weken zitten de dames bij elkaar om de ALV – de Algemene Ledenvergadering – voor te bereiden zodat de leden een week later kunnen meedenken over de koers en besluiten kunnen nemen. Gelukkig helpt begeleider KilimanjaroWonen bij het laveren tussen valkuilen en dilemma’s.

Goed voor elkaar

Gevraagd naar de dieptepunten, wordt er gezucht. “Dat sommige belangstellenden menen dat wij makelaars zijn die voor onze broodwinning ‘de boel’ verkopen terwijl het ‘liefdewerk-oudpapier’ is.” “Dat er ook zijn die concluderen ‘Jullie hebben het nog niet goed voor elkaar’ terwijl je als CPO gaandeweg ontwikkelt wat je als groep wilt en kunt.” “Dat je altijd – ook al zijn er professionals die je begeleiden – de boel moet nakijken, controleren, in de gaten houden want het is ons project, ons geld, ons ideaal.”

Grinnikend memoreren ze de hoogtepunten. “Dat we op een kletsnatte maandag bij de wethouder zaten met de vraag ons te helpen bij de aankoop van De Weverij zodat Havephof een organischer geheel zou kunnen worden.” “Dat we advies kregen van projectontwikkelaar CRA/Wilma en aannemer Van Herpen toen we vastliepen in bekendheid, PR, verkoop.” “Dat we met woningcorporatie Leystromen tot een prachtige connectie zijn gekomen zodat mensen met een kleinere portemonnee ook kunnen participeren in Havephof.”

Tot slot een persoonlijke noot. Anne, Ida en Ine vonden elkaar in de CPO. “Zo mooi hoe we elkaar aanvullen, juist omdat we alle drie zo anders zijn. Het verschil levert de chemie. Laten we nou precies dát wensen voor Havephof.

Dit bericht delen op social media?
Dat kan via onderstaande buttons.

Pin It on Pinterest