Een ware CPO-specialist en vanuit die hoedanigheid via WijOntwikkelenSamen [WOS] en KilimanjaroWonen al jaren betrokken bij CPO-projecten. Dus bij Havephof in Goirle. Als kenner van bouwtechnische en financiële zaken vormt hij de brug tussen enerzijds architect, wetgever en aannemer en anderzijds toekomstige bewoners van CPO-projecten.

Wat is je naam, leeftijd en betrokkenheid bij Havephof?

Ik ben Stephan Maussen, 53 jaar en procesbegeleider van CPO-verenigingen.

Wanneer en hoe ben je hier beland?

Vanaf het moment dat de locatie aan de Bergstraat bekend was, ben ik bij Havephof – toen nog Voor elkaar Met elkaar – betrokken geraakt en maakte ik de eerste financiële berekeningen.

Wat trok je in het initiatief aan en had je ook twijfels?

Het bijzondere gebouw aan de buitenkant en de opvallende details aan de binnenkant. Ondanks dit had ik had ook twijfels. Zo vroeg ik me vooral af of er voldoende woningen met mooie gezamenlijke voorzieningen gerealiseerd zouden kunnen worden.

Zijn die twijfels inmiddels verdwenen en zo ja/nee, hoe komt dat?

Jazeker. Er ligt inmiddels een uitgekiend ontwerp. En daaruit blijkt dat er wel degelijk bijzondere woningen mogelijk zijn, variërend in grootte, prijs en ligging. Een staaltje vakmanschap.

Welke woorden passen volgens jou bij dit project?

Karakteristiek gebouw, oog voor details, soepel ontwikkelproces, durf en [nu al] geslaagd resultaat.

Wanneer kun je beter niet aan dit project meedoen en wanneer wel?

Als je niet goed met onzekerheid kunt omgaan, kun je er beter van afzien. Een CPO-project ontwikkelt zich gaandeweg. Je weet vooraf niet precies waar het naartoe gaat, hoe het wordt, wat je samen beslist. En toch kan het. Als ik andere projecten bekijk die al enige tijd bestaan, dan zie ik tevreden bewoners die met elkaar dingen doen en naar elkaar omkijken.

Wanneer het wel iets voor je is? Als je met deze groep mensen, in dit prachtige gebouw op deze aantrekkelijke locatie wilt wonen en daarnaast nabuurschap belangrijk vindt, nu en in de toekomst.

Wat kom je er halen en wat kom je er brengen?

Ik haal voldoening uit een project als dit. Het feit dat mensen in gezamenlijkheid een prima resultaat kunnen bereiken. En er straks lang en gelukkig kunnen [samen]wonen.

Wat ik breng is veel enthousiasme, kennis en kunde. De mensen van Havephof kunnen op me rekenen, ik hoop ze ook veel werk uit handen te nemen.

Zie je beren op je weg en (zo ja welke) of heb je er alle vertrouwen in?

Er zijn altijd beren op de weg maar voor elke beer vind je een oplossing. De huidige marktomstandigheden leiden ertoe dat mensen twijfelen bij het maken van een vervolgstap in hun wooncarrière. Toch heb ik er alle vertrouwen in dat zich voldoende belangstellenden, bewoners, Havephoffers aandienen. Je kunt niet voorbijgaan aan dit project.

Wanneer is Havephof geslaagd en wat is daarvoor (nog) nodig?

Het is een succes als alle woningen bezet zijn en iedereen er naar tevredenheid woont. Uiteraard moeten daarvoor eerst de werkzaamheden van start gaan. Liefst zo snel mogelijk.

Hoe ziet Havephof er over vijf of tien jaar uit?

Een gemixte groep, uiteenlopende mensen die trots zijn op hun woning, op Havephof. Mensen die geregeld gezellige dingen doen met elkaar.

Aan wie geef je de vragen door?

Ida Spee

Dit bericht delen op social media?
Dat kan via onderstaande buttons.

Pin It on Pinterest