‘Het is altijd fijn om te zien dat mensen ergens zó gepassioneerd bezig zijn’, sprak wethouder Liselotte Franssen tijdens haar recente bezoek aan Havephof, het wooninitiatief in het voormalige Havep-complex aan de Goirlese Bergstraat. Nu de verbouwing daarvan tot zestien appartementen in de startblokken staat, wilde zij graag zien en horen wat de stand van zaken is.

Voorzitter Ine Beekers en penningmeester Anne Denissen van CPO-project Havephof praatten haar bij, terzijde gestaan door Stephan Maussen van KilimanjaroWonen, dat groepen mensen ondersteunt die via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap woonprojecten van de grond proberen te krijgen. Franssen liet zich op haar beurt vergezellen door Judith Kluijtmans, projectleider woningbouw bij de gemeente.

Binnenkort begint aannemer Van Herpen met de sloop van het binnenterrein en het interieur van het oude Havepcomplex. Na de bouwvakvakantie begint de bouw. De appartementen moeten volgens planning in de zomer van 2025 worden opgeleverd. De leden van de CPO-vereniging kunnen haast niet wachten tot het zo ver is. Negen jaar geleden inmiddels begon een groep mensen met de zoektocht naar een geschikte CPO-locatie in het Goirlese.

Anne Denissen herinnerde de wethouder aan hun eerste ontmoeting in 2020. ‘Toen jij als wethouder aantrad, kwam het project gelukkig snel van de grond.’ Franssen noemde Havephof ‘een nieuwe vorm van latten, living apart together.’

Wie koopt of huurt in Havephof woont autonoom in een eigen appartement maar kan ook gebruikmaken van gemeenschappelijke voorzieningen: een gezamenlijke ruimte met keuken, washok en terras, een logeerkamer met sanitair en een tuin. Vier huurders van het ernaast gelegen appartementencomplex van wooncorporatie Leystromen zijn ook volwaardig lid van de vereniging. Op die manier wil men de buurt ook een rol geven in Havephof. ‘Voor Elkaar, Met Elkaar’, heet de vereniging. De formule: niemand is verplicht om samen dingen te doen, maar dat kán wel.

Alle partijen roemden tijdens het bezoek van Franssen de samenwerking met projectontwikkelaar CRA Wilma. Die bouwt zelf aan de groene wijk het Land van Anna maar verkocht het Havepcomplex dat daar aan grenst aan de bevlogen CPO-club. Volgens Stephan Maussen ‘is dit de eerste keer in 25 jaar dat wij van Kilimanjaro samen met een projectontwikkelaar een CPO-project van de grond krijgen. Zoiets kan alleen op basis van wederzijds vertrouwen. Projectontwikkelaars zijn meestal gewend hun eigen dingen te doen. Voor CRA Wilma telt echter ook de menselijke maat.’

Judith Kluijtmans wist dat de bekende en maatschappelijk betrokken ondernemersfamilie Van Puijenbroek om die reden het Havepcomplex ook graag aan CRA Wilma wilde verkopen. Ook de Van Puijenbroeks waren wat je tegenwoordig wellicht maatschappelijk betrokken ondernemers zou noemen.

CPO-voorzitter Ine Beekers herinnerde eraan dat zowel Land van Anna als Havephof ‘een dipje’ kenden toen de rente een paar jaar terug plots ging stijgen en er tot overmaat van ramp oorlog in Oekraïne uitbrak. ‘We zijn toen gaan overleggen met CRA Wilma en zij hebben ons toen goed geadviseerd en geholpen. Samen zijn we uit die dip gekomen’.

‘Ik wist dat het hier iets heel moois ging worden’, sprak Franssen aan het eind van haar bezoek na een rondleiding door het gebouw waar inmiddels de eerste sloopwerkzaamheden zijn uitgevoerd. ‘Fijn is hier dat je hier samen iets kunt creëren, in tegenstelling tot een kant-en-klaar huis dat je koopt of huurt. En het pand heeft zo’n speciaal karakter dat gelukkig behouden blijft. Dát in combinatie met het nieuwe dat jullie er aan toe gaan voegen is gewoon prachtig. Ik denk ook dat wij van de gemeente van jullie ervaring gebruik kunnen maken als zich in Goirle nog eens een CPO-project aandient.’

 

Wethouder buiten

Dit bericht delen op social media?
Dat kan via onderstaande buttons.

Pin It on Pinterest